Mesebeli Törökország

Törökország, ez a mesés szépségű vidék nekem mindig az Ezeregyéjszaka világát jelentette. Amikor megérkeztem, kicsit arra számítottam, hogy gyerekkorom meséi elevenednek majd meg. De a látvány végül minden képzeletemet felül múlta.

Lélegzetelállító szépségű, érintetlen táj, végtelen, homokos tengerpart, tintakék víztükör, meredek sziklás hegyek, a szivárvány minden színében tündöklő óriási vízesések, csodás öblök és a mesés kikötők az ókori történelem több évezredes emlékei nyűgözik le a látogatót. A legendák, a mesék és a hagyományok izgalmasan keverednek a káprázatos természeti adottságokkal és a huszonegyedik század legújabb jelenségeivel. Fantasztikus luxusszállodák, narancs- és banánligetekkel, a tengerbe szakadó sziklaszirtek, homokos strandok és a hihetetlenül vendégszerető, jó kedélyű emberek – mindez együtt a Török Riviéra. Ez az egyik legdinamikusabban fejlődő török vidék, ahol nemcsak fantasztikus wellness-, és a legkülönfélébb sportolási, így golfozási, futballozási lehetőségek adódnak, hanem kirándulásra, körutazásra is számos alkalom kínálkozik. A letűnt civilizációk szépséges archeológiai emlékei leginkább egy nagy szabadtéri múzeumra emlékeztetnek: barlangba vájt lakások, Myra sziklasírjai és Szent Miklós bazilikája, Kekova elsüllyedt lykiai városa és szarkofágjai, görög színházak, római paloták, fürdők, szeldzsuk és ottomán mecsetek, hogy csak a leglátványosabbakat említsem.
A hotelekben magas szintű a kiszolgálás: a törökök vérében van, hogy vendéget fogadni a legnagyobb megtiszteltetés, a vendég az úr. A legtöbb szálloda „all inclusive” rendszerben működik. Nagyon igényes és pazar az ellátás, óriási a gyümölcs- és a saláta kínálat. Antalya és környéke maga a földi paradicsom. A Taurus-hegység ölelésében fekvő tengerparti város szédületes fejlődése ellenére megőrizte mediterrán jellegét. Egzotikus stílusban épülő modern lakóparkjaival, szállodáival, éttermeivel, bevásárlóközpontjaival és szórakozóhelyeivel a török Riviéra metropoliszává vált. Ókori eredetű óvárosát nemcsak csodás fekvése, hanem gazdag és érintetlen műemlékei is felejthetetlen élménnyé teszik: a római-kori óratorony és városfal mellett megtalálható a szeldzsuk kori Yivli minaret, az ottomán kori Mehmet pasa dzsámi csakúgy, mint a kikötő felé kanyargó utcácskák középkori házai.
Itt, ezekben a kanyargó, soklépcsős, meredek utcákban található az örökké nyüzsgő bazár, hamisítatlan török alkuszokkal és igazi török kávéházakkal. Minden idegenvezető elmondja, de a bazárban magunktól is pillanatok alatt rájövünk, hogy a vásárláshoz elengedhetetlenül hozzá tartozik az alkudozás. Igazi játék, ami meglepő módon nemcsak a bazárban, hanem sokszor még az elegáns üzletekben is működik. Jó alkalom arra, hogy szóba elegyedhessünk a helybeliekkel, akik magyar szó hallatán kisebb történelmi leckét mondanak fel nekünk, és már nem is vevőként, hanem a kontinens legnyugatabbra szakadt testvéreként invitálnak be üzleteikbe és kínálnak a legkülönfélébb keleti csemegékkel A szubtrópusi örökzöld növényekkel díszített parkokból gyönyörű kilátás nyílik a Taurus-hegységre és a nyílt tengerre. Esténként mindenhonnan élő zene szól és a parti sétányokon az éttermek fűszeres illataival telik meg a levegő.

A régióban látható óriási fejlődést mi sem szemlélteti jobban, mint Kemer, mely tizenöt éve még aprócska halászfalu volt, de ma már hamisítatlan üdülőközpont. A közvetlenül a tengerparton magasló Taurus-hegység lábánál elhelyezkedő város gyönyörű parkjai, több kilométer hosszú, pálmafás tengerparti sétánya, vásárlóutcája és luxusszállodái fantasztikus látványt nyújtanak. Kemer igazi wellnessközpont, én is itt próbáltam ki először a thalassoterápiát. Ez az elnevezés a görög thalassa (tenger) és a therapeia (gyógyítás) szavak együtteseként áll elő, és egészségmegőrző koncepciója a gyógyító és ápoló hatású tengervíz-, plankton-, iszap és algaterápiára épül.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.