Felébresztik az alvó medvét

Az izmokat vagy használjuk, vagy rövid úton megszabadulunk tőlük. A nem használt izomszövet káprázatos sebességgel „foszlik” semmivé, s ezt az állítást bárki alátámaszthatja, ha valaha fedte gipsz végtagjait, s a kötés levétele után elszörnyedve szemlélte az összeroskadt kezet vagy lábat.

Ez a medvékre azonban korántsem igaz!
A medvék hibernációjukból harcra készen ébrednek. Izomzatukon láthatóan semmiféle nyomot nem hagy a féléves szunyókálás. Nem régen két biológus – Hank Harlow, a University of Wyomingról és Tom Beck a Wildlife coloradoi részlegétől – hároméves tanulmánysorozatot kezdett meg e rejtély megoldására.

Módszereiket nem ajánljuk nyúlszívűeknek. Telente kétszer – egyszer a téli álom kezdetén majd annak a végén – a tudósok mintegy tucatnyi wyomingi és coloradoi medve vackát kutatják fel, hogy az állatoktól szövetmintát vegyenek. „Csak az első néhány tucat látogatás félelmetes” – állítja Beck.

A szövetmintákat később alaposan megvizsgálják, hogy kiderítsék, miként képesek az állatok fehérjéket mozgósítani az izomrostok megőrzése érdekében. Beck és Harlow a medvék erejét is mérni kívánja egy a Minnesotai Egyetemen kifejlesztett szerkezet segítségével, amely az elaltatott maci izmait elektromosan ingerli. Néhány kiválasztott példányba pedig adóvevőket operálnak, amelyek az izmok elektromos tevékenységét hivatottak közvetíteni. Harlow azt reméli, hogy az így összegyűjtött adatok alapján kideríthetik, hogyan dolgoztatják a medvék hosszú álmuk alatt izmaikat.

A tanulmány eredményei forradalmasíthatják az izom rehabilitáció területét, a sportolók és az idősebbek élettét, illetve minden olyan ember gyógyulását, akinek valamely sérülés folytán egy végtagját hosszabb időre használaton kívül kellett helyeznie, vagy sokáig az ágyának foglya volt. A NASA is érdeklődik a kutatás kimenetele iránt, mivel az űrhajósok napi négy órát töltenek testgyakorlással, hogy ellenállóbbak legyenek a súlytalanság izomsorvasztó hatásaival szemben.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.