Fáj, ha jár?

Magyarországon legalább egymillióan ismerik azt az érzést, amikor a láb estére bedagad, elnehezül, lüktetően vagy görcsösen fáj. A bajt a visszerek okozzák.
Visszeresség: ha a végtag-vénák nem megfelelően működnek. A visszerekben a vér a szív felé áramlik, ami nem egyszerű feladat, hiszen a nehézségi erővel szemben, alulról felfelé kell szállítani a vért. A visszafolyást az erekben lévő apró záróbillentyűk akadályozzák meg. Ha ezek a billentyűk nem zárnak tökéletesen, a vér áramlása leromlik és pang a vénákban. A belső nyomás fokozódik, az érfal kitágul és egyre több vizet enged át a kötőszövetekbe, így alakulnak ki a duzzanatok.

Mivel a szövetekbe nem jut elég vér, így oxigén és táplálék sem, a sejtek egy része elhal. A rossz áramlás miatt a szervezet a méreganyagokat sem tudja kiválasztani: a bőr kipattan és elfekélyesedik. E nyílt lábszárfekélyek éveken át sem gyógyulnak be! Kezdeti stádiumban a rugalmas gyógyharisnya a megoldás, amely a vénákra kívülről gyakorol nyomást. Ha ez már nem segít, a visszereket eltávolítják. A visszérműtét nem egyszerű. A hagyományos eljárásnál minden egyes kitágult érszakaszt kivágnak. Súlyosabb esetben ez akár 50 vágást is jelenthet egyetlen lábon!

Egy új módszernek köszönhetően csak két kis vágásra van szükség a visszeres terület két végén. Az egyik metszésen keresztül egy kis fényforrást juttatnak be, amely a vénákat alulról világítja meg. Az orvos így kívülről, a bőrön keresztül látja a problémás területet. A másik metszést a visszeres rész másik végén ejti. Ezen vezeti be az apró motoros szikét, amellyel a vénákat egymástól elválasztja, elvágja és a beteg szakaszt egyszerűen kiszippantja.
Az új műtéti eljárás a hagyományos másfél-kétórás beavatkozást a felére csökkenti és mindössze két apró heg marad utána. A fájdalom is jóval kisebb. Némi kíméletes pihentetésen kívül csak annyi a paciens dolga, hogy egy hónapig gyógyharisnyát viseljen.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.