Ezt tudja a megyei matrica

Az új útdíjrendszer lehetőséget biztosít arra, hogy ne csak időalapú matricákat vásároljunk, de akár területi alapú, megyei autópálya-matricákat is. Ezek rengeteg sofőr számára tehetik költséghatékonyabbá a közlekedést, csak ismerni kell az utazási szokásainkat és előre meg kell tudni tervezni azokat.

A megyei matricák nevüknek megfelelően egy-egy megye határain belül érvényesek. Egy érvényes megyei matrica birtokában tehát az adott gépjárművel szabályosan használhatunk minden olyan díjköteles útszakaszt, amely a megyehatárokon belül található – ezeket elhagyva azonban újabb matrica megvásárlására lehet szükség, feltéve, hogy díjköteles útszakaszokat is igénybe veszünk.
Kinek lehet jó választás?

A megyei matricákat a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriákba tartozó gépjárművekhez vásárolhatjuk meg, érvényességük időtartama pedig minden esetben egy év. A matrica tehát a területi és időbeli korlátozások alapján elsősorban azok számára lehet ideális, akik megyén belül utaznak rendszeresen – például fuvarozás céljából, vagy éppen azért, mert egyik városból a másikba ingáznak munkahelyükre. A megyei matrica előnye, hogy nem kell megvásárolnunk az egész ország területére, minden díjköteles szakaszra érvényes matricát az évre. Ennek nem is volna értelme, hiszen az útszakaszok túlnyomó többségét nem használjuk – a megyei matricával így komoly összegeket takaríthatunk meg. Fontos tudni, hogy egy gépjárműhöz több megyei matricát is vásárolhatunk. Ennek haszna nyilvánvaló, hiszen így épp úgy spórolhatunk az éves matricán. A matricák természetesen mindig teljes áron vásárolhatóak meg, tehát összegük arányosan növekszik, jellemzően azonban a kisebb térségekben közlekedők számára így is kedvező megoldást jelentenek.

A megyei matricák érvényessége minden esetben egy év. Arra azonban figyelnünk kell, hogy az érvényesség nem a megvásárlás napjától indul. A megyei matricák esetében az egy éves intervallum a tárgyév első napjával kezdődik meg, s a következő év január 31-én ér véget. Fontos tudni azt is, hogy a megyei matricák bizonyos szakaszokon a megyehatárokon kívül is érvényesek, egészen pontosan mindig a szomszédos megye első lehajtójáig.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.