A felvilágosítás még nem engedély

Bármennyire tiltják, előfordul, hogy a legfiatalabbak kipróbálják a szexet. Mivel egyáltalán nem, avagy nem megfelelően védekeznek, könnyen terhesség kíváncsiságuk következménye. A szülők legtöbbje legfeljebb reménykedik, hogy ilyesmi az ő gyerekével nem fordulhat elő.

Elméletben minden szülő tudja, gyermekét egyszerűbb lenne megfelelő felvilágosítással megóvni egy nem kívánt terhesség következményeitől, mint később kétségbeesni. A gyakorlatban a felkészítés már nehezebben megy. Az a legfontosabb, hogy idejében észlelje a problémát.

A “rendkívüli állapot” jelei:

1. A gyerek semmit sem tud a nemi életről és a fogamzásgátlásról
A legtöbb szülő attól fél, hogy felvilágosításával bátorítja a gyereket a nemi élet megkezdésére, a statisztikák viszont éppen az ellenkezőjét bizonyítják. A tudatlanság, a félreinformáltság sokkal inkább ösztönöz “próbára”, mint a tudás. Csak a tökéletesen tájékozatlan kislányok gondolják, hogy első alkalommal nem lehet teherbe esni. Ha egy lány tisztában van vele, milyen kevés elég a baj megtörténéséhez, és mekkora veszélyei vannak a korai hormonális fogamzásgátlásnak, könnyebben belátja: várnia kell.

2. A szülő nem ér rá gyerekével foglalkozni, túl hamar önállósítja
A szexuálisan aktív fiatal kezét a szülei nagyon korán elengedik. Pedig nevelését akkor sem szabadna abbahagyni, ha a szülő munkanélküli lesz, ha naponta kell bejárnia a nagymamához a kórházba. Ne feledje, a legtöbb baj akkor történik, amikor szünetel a szülői felügyelet. Ne engedje 12-13 éves lányát 17-18 éves fiúkkal randevúzni, és legyen rá ideje, hogy elbeszélgessen vele a barátairól, a kényes témákról.

3. A gyerek magányos, otthon nem figyelnek rá
A magányos gyerek könnyen fordul a szexualitáshoz, mert így természetesen társra talál. Nem ritkán családi dráma zajlik a háttérben, és a tini attól szenved a legjobban, hogy senki sem figyel rá. Az ilyen kamasz általában az iskolában is gyengén teljesít. Számára a nemi kapcsolat feledtetheti ezt a kudarcot.

4. Nincs önbizalma, nem érzi jól magát iskolatársai körében
Sok lány számára a fiú a szeretet megtestesítője. Így legalább tartozik valakihez, aki megdicséri. Az ilyen lány úgy érzi, önmagát kell adnia a törődésért, az odafigyelésért. A fiúk mások. Korai szexuális életükkel társaik körében kívánnak népszerűvé válni.

Mit tegyenek a szülők?

Ha bármelyik megállapítás áll a gyerekére, ideje beavatkozni. Tippjeink segítenek, hogyan.

1. Beszéljenek neki a testiségről
Akármilyen kellemetlen, nem kerülheti meg a kényes kérdést. Ideális körülmények között a felvilágosítás apró lépésekben már egészen kicsi korban elkezdődik. A legkevésbé helyes egyetlen nagy beszélgetéssel elintézni az ügyet. Ráadásul, ha mindig a megfelelő időre vár, könnyen elkéshet. A szexuális felvilágosítás nem egyenlő az engedéllyel a nemi élet megkezdésére. Feltétlenül tudatosítani kell a gyerekkel, hogy vágyakozása teljesen normális. Azt pedig mindenképpen el kell kerülni, hogy azt higgye, a testi szerelem bűn.

2. Érezze, hogy őszinte lehet
Főleg azok a gyerekek kezdik korán a nemi életet, akik nem fordulhatnak tanácsért szüleikhez. Nagyon fontos, hogy a szülő képes legyen türtőztetni magát, s akkor is nyugodtan, rezzenéstelen arccal hallgassa végig gyerekét, ha nem tetsző dolgokat kérdez. Soha ne reagáljon fúriaként, ne félemlítse meg, mert fia vagy lánya később semmit sem fog elmondani. Mindig korrektül, világosan és őszintén válaszoljon.

3. Segítsék hogy egészséges önbecsülése alakuljon ki
Tanuljon a gyerek zenét, sportoljon, foglalja le magát. A különböző pályákon elért sikerek elterelik figyelmét a szexről. Természetesen ismerje el a sikereit. Menjen el a meccsére, a koncertjére. Arra is vezesse rá, hogy értékessége nem attól függ, mit gondolnak róla mások, hanem attól, hogyan érzi magát.

4. Legyen példakép
A gyerek a példából tanul. Ha azt látja, hogy apja gyengéd az édesanyjához, szülei szeretik egymást, jóban-rosszban valóban kitartanak egymás mellett, megérti, hogy egy kapcsolat milyen sokrétű, és a nemi élet csupán az egyik formája.

5. Az apa-lány kapcsolat
Az apák egy része hajlamos visszahúzódni, amikor lányuk serdülni kezd. Tudatosuljon az apában, hogy lányának továbbra is szüksége van támogató szeretetére. Ha az apa visszavonul, a kislány megbántódhat, esetleg azt képzeli, hogy apja már nem szereti. Következésképpen könnyen a fiúk ölelésében keres vigasztalást. Ha viszont a bakfis húzódik vissza, a papa fogadja el, és várja ki, amíg kapcsolatuk újra a régi nem lesz.

6. Állítsanak fel ésszerű korlátokat
Senki sem zárhatja tini lányát üvegkalitkába. Felesleges bőszen tiltani az esti programot, hiszen a legtöbb korai aktusra délután és a szülők lakásában kerül sor. Inkább igyekezzen az elcsábulás lehetőségét a minimálisra csökkenteni. Ne engedje, hogy a kislány fiúkat hívjon, ha a szülők nincsenek otthon. Kösse ki, hogy iskola után meg kell tanulnia a leckét és el kell végeznie a kirótt házimunkát. Telefonáljon haza, hogy ellenőrizze a helyzetet. Ha szükségesnek ítéli, írassa be a gyereket valamilyen különórára. Csak olyan buliba engedje, ahol a szülők is otthon maradnak, tartassa meg vele az alkoholtilalmat.
Akár hiszi, akár nem, a tilalmakért morgó gyerek a lelke mélyén hálás a szüleinek, mert maga is fél. És örül, ha barátai unszolásra azt válaszolhatja: nem megyek, nem csinálom, mert megöl a mamám.

7. Segítsenek megtervezni a jövőjét
Bátorítsa, segítse hosszú távú céljai elérésében. Ha nemzetközi riporter akar lenni, ne sajnálja a pénzt a nyelvórákért, a diktafonért, ha éppen tudományos babérokra pályázik, vegye meg neki a szükséges könyveket. Gondolja csak meg: míg azokat olvassa, nem az idő előtti szerelmeskedésen jár az esze.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.